70 години от рождението на Петър Атанасов – човекът, който събираше, а не разделяше

Да си спомним за Петър Атанасов, който на 24 февруари щеше да навърши 70 години. Обикновено на този ден той беше в любимото Банско, до любимата Пирин планина с част от екипа на фестивала, защото по традиция организираше и „Snow Cinema“ в края на февруари в центъра на планинарската култура у нас. В негова памет тази година организираме скромно събитие на 10 март от 19:00ч. в Полския институт, а програмата ще е в негов стил – кино, джаз и среща с приятелите алпинисти и музиканти на Пепи!
Неуморен в идеите си, Петър Атанасов създава заедно с Натали Петрова най-голямото събитие на тази тема – Международния кинофестивал на планинарското кино, както и стотици други форуми, прожекции, представяния на книги и чествания.
Петър Атанасов е с огромен принос за отразяването на алпийските събития в различни медии, но в най-популярния български сайт climbingguidebg.com има публикувани почти 6000 новини и статии. С множество контакти по света, той е съавтор и на голямата Планинска енциклопедия.
През 70-те години на миналия век завършва висшето си образование в Полша и това определя по-късно познаването му на полски и други езици. Още тогава се запознава с повечето станали по-късно известни полски алпинисти. Написва биографията на Йежи Кукучка. Любовта му към планините и алпинизма остават за цял живот. След като се завръща в България започва активно сътрудничество и редактор в основните печатни медии по онова време, които са свързани с планината – вестник Ехо и списание Турист. През 80-те и 90-те години на миналия век неговите материали в тях отразяват основните успехи на българския алпинизъм.

След ерата на печатните медии, дойде ерата на информационните технологии и Интернет. Пепи стана най-активния сътрудник на www.climbingguidebg.com с 5977 статии и новини, публикувани в сайта оставени като безценно наследство. Започва да води и рубриката за екстремни спортове всяка събита в предаването „Спорт и музика“ по Хоризонт.

Енциклопедичните си способности Пепи проявява не само у нас – той е ценен като „информационна банка“ и в чужбина, има кореспонденция със свои колеги от Америка през Европа до Япония. Така се стига до съавторство му в най-голямата Планинска енциклопедия в света, която излиза в няколко тома.

Освен да отразява, Пепи е бил в екипа подготвил много от българските експедиции на етап планиране с проучване и информация за маршрутите, които биват избирани.

Петър Атанасов посвещава последните 20 години от живота си на една голяма своя мечта. През 1998 г. основава сдружението Международен фестивал на планинарския филм. След това станахме свидетели на 19 издания на фестивала, който се нарежда сред най-авторитетните подобни събития по света. В резултат на неговите невероятни комуникационни способности и на работата на екипа му, в България се прожектираха най-хубавите филми за планини, алпинизъм, катерене и други екстремни спортове. В рамките на фестивалните дни българската публика се срещна със световни знаменитости, като Валтер Бонати, Райнхолд Меснер, Петер Хабелер, Алекс Хонълд, Симоне Моро, Томас Хубер, Алекс Хубер, Герлинде Калтенбрунер и много много други. Ехото от фестивала обиколи много наши градове, а „вторниците“ с презентации станаха място за срещи и познанства.

(източник: https://www.climbingguidebg.com/index.php?module=news&type=user&func=display&sid=8142)
Репортаж на Таня Иванова и интервю с Натали Петрова: https://bnr.bg/horizont/post/101426638/70-godini-ot-rojdenieto-na-petar-atanasov
Липсваш ни, но твоят дух е в нас! Продължаваме напред и нагоре с нови идеи и вдъхновения!
Екипът на Банско филм фест!
Recent Posts

Leave a Comment