47 часа и 37 минути без прекъсване и 874 километра върху дъската, с вятъра в ръце

През юли м. г. португалският кайтър Франсишку Луфиня (Francisco Lufinha) постави световен рекорд, който бе вписан в Книгата на Гинес. Той осъществи най-дългото плаване без слизане на брега и без спиране. По пътя си към постижението Франсишку се сблъска с много трудности, за които скоро ще научим от първа ръка – предстои появата на филм за пътешествието.

lufinha 2

Франсишку Луфиня

Основната цел на начинанието бе изминаване на 1000 километра в Атлантическия океан от Лисабон до бреговете на остров Мадейра. То бе спонсорирано от фирмата “MINI” и в тази връзка бе наречено “Mini Kitesurf Odyssey’ 2015”. Луфиня прекара на дъската, “държейки вятъра в ръце” 47 часа и 37 минути. Имаше няколко падания, но продължаваше напред. За съжаление, успя да измине само 874 километра от предвидените 1000. Но значително подобри предишното постижение, което също му принадлежеше – с цели 305 км.

В очакване на бъдещия 50-минутен филм ви предлагаме клип от предишно плаване на португалския кайтър от устието на река Рио Дуро до градчето Лагуш на атлантическия бряг:

На водещата снимка – момент от миналогодишното плаване между Лисабон и Мадейра

 

Recent Posts

Leave a Comment