3D изображение на Матерхорн – безпилотни самолети и цифрови технологии в планината

Матерхорн е един от най-красивите върхове в света, икона на Швейцария и мечта на мнозина алпинисти. Изкачването му дори по някой от лесните маршрути винаги е сериозно предизвикателство. Благодарение на фирмата “senseFly” и използването на безпилотни самолети се появи триизмерен образ с точност 20 см!

Матерхорн, генериран от “senseFly”

Технологичното и логистичното предизвикателство бяха големи. За фотографиране бяха използвани четири безпилотни самолета едновременно, един от които стартира от самия Матерхорн (4478 м). За да бъдат обхванати 2800 хектара, бяха осъществени 11 полета, по време на които бяха направени над 2000 снимки.

Схема на прелитанията над Матерхорн от безпилотните самолети на “senseFly”

Ефект от всички усилия е триизмерният модел на планината, който позволява вглеждане във всяка подробност от релефа на Матерхорн с точност 20 см. По-долу можете да видите как изглежда “картинката” при по-ниска резолюция.

//www.youtube.com/watch?v=Kz8qKfpRI2o#t=18

А как е изглеждала цялата операция и крайния ефект от нея – анимацията 3D, можете да видите на:

https://www.youtube.com/watch?v=NuZUSe87miY

Така сателитните снимки намаляват предизвикателствата пред изследователския алпинизъм и експедициите в “неизвестното”. Множеството катерачни видеорепортажи и снимков материал за трудните изкачвания по скали и обекти с малка надморска височина прехвърля отговорността за едно изкатерване в стил OS (“от пръв поглед”) върху автора му. Остава да очакваме кога ще се появи първият маршрут във високата планина, прокаран чрез разпознаване на терена с безпилотен самолет…

Recent Posts

Leave a Comment