13 000 км от Белгия до Непал + изкачване на Еверест

Необикновено начинание реализира белгийският ловец на приключения Йеле Вейт (Jelle Veyt). След като измина с велосипед 13 000 километра от родината си до Катманду за пет месеца, той вече се намира в Намче Базар, където очаква групата на агенцията “Asian trekking”, с която ще направи опи за изкачване на Еверест без употреба на кислород.

Йеле с непалски деца

На 17 години Йеле заживява като бездомник, но три години по-късно решава, независимо от всички обстоятелства, да обърне внимание на образованието си и да се отдаде на страстта си да пътешества. Стъпил на краката си, той предприема необикновеното приключение да стигне от Белгия до Непал с велосипед, като пътьом се отклони “за малко”, за да изкачи Елбрус. А след това предстои най-голямото предизвикателство – стигането до Третия полюс без кислород.

Маршрутът на велосипедната част от приключението

Йеле споделя, че му е било трудно. На моменти оставал без храна и вода. Но най-големият му проблем била самотата…

На 30 март т. г. той продължи колоездачната част от пътя си от Катманду до Пхапхлу. Оттам започна пешеходната, която ще завърши в базовия лагер.

Йеле се надява, че осъществявайки плана си, ще успее да събере средства от благотворителност, които има намерение да предостави на дома за безпризорни деца “Шангрила” (“Shangrila Home”) в Катманду. Той вижда бъдещето си в служба на подобни благородни каузи.


Децата от дома “Шангрила”

Recent Posts

Leave a Comment