120 км/ час на колела под платно

Вижте това видео, представящо ветроходство на колела и още по-точно тренировка преди световното първенство за блокартове, което ще се проведе през април т. г. в района на Айвонпа, в пустинята Мохаве (Южна Калифорния). А това е поредното доказателство, че движение под платно може да се осъществява и на колела.

Бокартът (Blokart) е бърз и компактен ветроход, чието родно място е Нова Зеландия, а негов създател е конструкторът Пол Бекет. Целият комплект тежи 28 килограма и се продава в специална торба, която се побира в багажника на лека кола.

Как и къде се кара? Отковорът на първата част от въпроса е прост – бързо. Максималната регистрирана досега скорост със блокарт е 120 км/ час. Точно така – 120 километра в час! Разбира се, в суперидеални условия. При нормални обстоятелства постигането на 60 км/ час с ветрило 4,0 не е кой знае колко голямо постижение. Всичко зависи от теглото на каращия и от уменията му.

Youngest competitor and Mylor Local Harry Smith at speed

Youngest competitor and Mylor Local Harry Smith at speed

Така стигаме до отговора на въпроса “Къде?”. И тук е отговорът е прост – навсякъде. По трева, отъпкана пръст, по пясък, асфалт, бетон, паваж – в парк, на спортно игрище, поляна, плаж, паркинг, самолетна писта. Дори на лед – колелата се махат лесно, на тяхно място се поставят плазове. И имате готов буер. Всяка твърда повърхност, изложена на вятър, и с площ, по-голяма от корт за тенис, е подходяща за блокартинг.

Recent Posts

Leave a Comment