Звездите на БФФ 2017: Матео дела Бордела (Италия)

Матео дела Бордела (Италия)/Matteo della Bordella (Italy) – един от най-добрите катерачи по високи стени! – Презентация на Банскофилмфест`2017 – 24 ноември, петък, 20:15ч., Голяма зала, Читалище „Никола Вапцаров“, Банско.

Матео Дела Бордела (Matteo Della Bordella, роден на 4 юли 1984 г. във Варезе) е между най-известните и най-силните съвременни алпинисти на Италия, а следователно – и в света. Започва да се катери на 12-годишна възраст – в свръзка с баща си.

Matteo della Bordella

През първите шест години на кариерата си преминава турове със средна трудност. През 2003 г. повтаря няколко смятани за класика маршрута в Алпите, между които са “Philipp-Flamm” на Чивета,  “Vinatzer-Messner” на Мармолада, “Касин” на Пиц Бадиеле и “Bonatti-Ghigo” на Гран Капюсен. На 21-вия си рожден ден (4 юли 2005 г.), в компанията на баща си, изкатерва знаменитата, историческа линия “През Рибата” (“Cesta přes rybu”, “The Fish route”, “Via Attraverso il Pesce”, “Der Weg durch den Fisch”, IX-) на Мармолада.  Същата година заедно с Фабио Палма (Fabio Palma) записва премиера пo тура “Portami Via” на Венденщьоке (Wendenstöcke), повторен досега единствено от Ули Щек (Ueli Steck), Симон Антаматен (Simon Anthamatten) и Томи Колдуел (Tommy Caldwell).

 

 

P1360670-2

От 2006 г. е приет в изключително престижния клуб “Паяците от Леко” (Ragni di Lecco), а две години по-късно – в Италианския академичен алпийски клуб (Club Alpino Accademico Italiano, CAAI).

 

Магистър е по управление на бизнеса и притежава докторска степен от Университета “Карло Катанео” в Кастеланца (l’ Università Carlo Cattaneo di Castellanza).

Носител е на Наградата на името на Рикардо Касин (Premio Cassin) през 2008 и 2009 г. в категорията “Алпинизъм” – най-напред за маршрута “Coelophysis”, прокаран с Фабио Палма на Венденщьоке, а след това за експедицията му в Гренланция, по време на която прави първо изкачване на класика (без изкуствени опорни точки) по “Ingirumimusnocte” (400 м, 7b+ max, 6c+/7 a obl.) и премиера по “Emozione Polare” (650 м, 7a max) с използване на спитове единствено на площадките за осигуряване. През 2015 г. е удостоен с приза “Златната Гриньета”* (“Grignetta d’oro”) за най-добър италиански алпинист – въз основа на постиженията му в последните две години и за визионерския му подход към катеренето и алпинизма.
DCIM106GOPRO

Има изкачване в различни части на света, в това число в Англия, Испания, Швейцария, САЩ, Мексико, Чили и Аржентина.

 

Ето и някои от тях.

 

Торе Еггер

През 2011 г. решава да прокара нов маршрут по западната стена на Торе Егер в Патагония с приятеля си от клуба “Паяците от Леко” Матео Бернаскони (Matteo Bernasconi). Двамата се изкачват до най-високата точка, достигната по-рано от Ермано Салватера (Ermanno Salvaterra)**, където прекарват 12 дни (!). На следващата година Дела Бордела и Бернаскони се озовават само на 25 метра от върха, след като са преодолели  960 м. През есента на същата 2012 г. Матео заминава за Йосемити, където се справя със знаменития “Freerider” на братята Томас и Алекс Хубер (Thomas, Alex Huber)***. Месец след това се връща на западната стена на Торе Егер с Матео Бернаскони и младия, 22-годишен Лука Скиера (Luca Schiera). Тримата пристигат в Ел Чалтен и в края на януари 2013 г. правят скоростно изкатерване на Кулата Щандхарт (Torre Standhart). Но след това им се налага седмици наред да чакат прозорец от хубаво време. На 25 февруари Бернаскони е принуден да се върне в Италия, докато Дела Бордела и Скиера още седем дни изчакват сбъдването на прогнозата за подобряване на метеорологичните условия. На 3 март 2013 г., неделя, Матео изпраща SMS по сателитния телефон за успеха на историческото начинание.

 

 

 

baffin_2

 

Кулата на Ули Биахо

През 2013 г., след успеха на Торе Егер, Матео дела Бордела организира нова експедиция – този път на Кулата Ули Биахо (Uli Biaho Tower, 6109 м) от групата Транго в Каракорум, Пакистан. В екипа, който на 17 юни заминава за Исламабад, влизат сънародниците му Лука Скиера, Давид Бачи (David Bacci), Саро Коста (Saro Costa), Ариана Колиярд (Arianna Colliard)**** и швейцареца Силван Шупбах (Silvan Schupbach). След изграждането на базовия лагер, няколко аклиматизационни изкачвания и традиционното изчакване на добро време, на 19 юли към върха тръгват Матео дела Бордела, Лука Скиера и Силван Шупбах. След бивак на 6000 м, на 21 юли тримата стигат до върха и завършват премиерния 500-метров маршрут (17 въжета) по източната стена на върха. Той е преминат без употреба на изкуствени опорни точки, с изключение на 20 метра, които се оказват непреодолими на класика поради мокротата си.

 

Серо Фицрой

През февруари 2014 г. с Лука Скиера и Силван Шупбах правят ефектно верижно изкачване по източното ребро на Иглата де ла Сила (Aguja de la Silla) и “Californiana” по южната стена (юг-югозападното ребро) на Фицрой. След четири дни катерене и три нощувки по стената тримата преодоляват 1800 метра положителна денивелация, от които 500 метра – по изцяло девствен терен. Новият маршрут е наречен “California sit start”. През февруари 2015 г., отново с Лука и Силван, изкатерва по нов вариант на Маршрута на Казарото (Via Casarotto), наречен “Amaro vecchia romana”, по Реброто Горета (Северното ребро на Фицрой). Януари 2016 г. му донася (заедно с Давид Бачи) първо повторение, при това в чист алпийски стил и без изкуствени опорни точки, на знаменитата линия “Паяците” (“Via dei Ragni”) по източната стена на Фицрой, прокарана 40 години по рано (1976-та) от сънародниците им Казимиро Ферари (Casimiro Ferrari) и Виторио Мелес (Vittorio Meles). Матео и Давид се справят с предизвикателството на 40-те въжета по 1300-метровия маршрут за два дни с два бивака.

 

Гренландия

По всяка вероятност най-красива, най-трудна и най-чиста от гледна точка на стила е неговата експедиция в Гренландия през лятото на 2014 г. със швейцарците Силван Шупбах и Кристиан Ледергербер (Christian Ledergerber). Тримата тръгват от последното населено място на източния бряг на Гренландия – Итоккортоормиит (Ittoqqortoormiit), изминават 200 километра с каяци и още 25 километра по суша, за да стигнат до основата на стената. Стартирайки на следващия ден след пристигането си в района, изкачват нов маршрут по впечатляващата 900-метрова скална североизточна стена на върха “Зъба на акулата” (Shark tooth) – в чист алпийски стил, без изкуствени опорни точки и без да оставят никакъв инвентар по стената. След още две изкачвания и общо 32 дни групата се завръща по познатия начин в изходния пункт, действайки отначало докрай в стил “by fair means” (“с честни средства”) и в режим на пълна автономност.

 

Катерачната кариера на Матео дела Бордела в детайли – на:

https://it.wikipedia.org/wiki/Matteo_Della_Bordella

 

–––––––––––––––

*Гриньета (2177 м) е красив връх в масива Гринье (Il Gruppo delle Grigne) от Източните Алпи (Alpi Orientali), който отделя Лаго ди Комо от долината Валсасина (Valsassina) в провинция Леко на областта Ломбардия. По скалните му отвеси са оставили следа едни от най-знаменитите катерачи в историята на алпинизма – Емилио Комичи (Emilio Comici), Рикардо Касин (Riccardo Cassin), Валтер Бонати (Walter Bonatti).

 

**Ермано Салватера бе официален гост на Банскофилмфест през 2011 г. Автор е на стотици изкачвания (между които много солови и скоростни) в родните му Доломити, в Йосемити, Колорадо, на остров Бафинова Земя, в Аляска (по Кулоара на Меснер на Маккинли), но особено много в Патагония, където има 22 експедиции. Заедно с аржентинеца от италиански произход Роландо Гариботи, американеца Колин Хейли и сънародника си Елио Орланди (гост в Банско през 2010 г.) се признати в алпийските среди за най-добрите експерти по Патагония.

 

***Алекс Хубер бе офциален гост на Банскофилмфест през 2010 г., а брат му Томас –през 2012 г.

 

****Ариана Колиярд (родена на 16 декември 1983 г.) е приятелката на Матео Дела Бордела. Тя ще го придужава в Банско и ще бъде представена отделно.

Recent Posts

Leave a Comment